.¤Dogs rule¤.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Njemački ovčar

Go down

Njemački ovčar Empty Njemački ovčar

Postaj  Ivana..... sri oľu 19, 2008 9:36 pm

NAMA SVIMA VEĆ DOBRO POZNATA PASMINA
Dugodlaki njemački ovčar

OPČI IZGLED
Njemački ovčar je pas iznad srednje veličine. Visina u grebenu iznosi prosječno 60 cm. Treba mjeriti štapom, pošto se dlaka pritisne uz tijelo, i to po vertikali koja ide od grebena do tla, a dodiruje lakat. Željena visina za ovčara nalazi se negdje između 60 i 65 cm kod mužjaka i 55 do 60 cm u kuja. Odstupanje iznad i ispod ove mjere umanjuje radnu i uzgojnu vrijednost. Njemački ovčar je malo izdužen, snažan i muskulozan. Kosti su mu lake ali snažne. Odnos između visine i dužine, kao i stav i položaj nogu tako su usklađeni da omogučavaju dugačak i istrajan kas. Njegova dlaka je otporna na nevrijeme. Treba težiti ka dopadljivom izgledu psa, ali time ne treba dovoditi u pitanje upotrebljivost psa. Obilježja spola treba da su jasna i izrazita, što znači muževnost psa i ženstvenost kuje treba da su očigledni. Njemaćki ovčar koji odgovara pasminskom tipu ostavlja na promatrača utisak urođene snage, inteligencije i okretnosti, potpuno skladne građe u kojoj ništa nije suvisno ili nedostaje. Način na koji se pas kreče i kako se ponaša mora jasno pokazati da je u zdravom tijelu zdrav duh i da su time stvoreni i tjelesni i psihićki uvjeti koji mu omogučavaju da u svako doba i sa največom izdrzljivošču bude korišten kao radni pas. I kada je najživljeg temperamenta mora da bude vodljiv, da se prilagođava svakoj situaciji i da određene poslove izvršava sa radošču i voljom. Mora iskazivati srčanost i čvrstinu i, kad treba, mora da brani svog gospodara ili njegovo imanje. Mora da rado napada kad to njegov gospodar želi; mora da bude vrlo oprezan, pa ipak prijatan kučni prijatelj, blag u odnosu na povjerenu mu okolinu, naročito prema djeci i ostalim životinjama, a otvoren u opčenju sa ostalim ljudima; sve u svemu, skladna slika prirodne plemenitosti i sigurnosti koja ulijeva poštovanje.

POLOŽAJ NOGU I HOD
Njemački ovčar je kasac. Njegov način hoda je dijagonalni redoslijed pokreta nogu, tj. on sustize prednju lijevu nogu zadnjom desnom i obratno. Zbog toga njegove noge treba da su tako jedna prema drugoj postavljene, odnosno da budu u takvom kutu, da pas istura zadnje noge do sredine svog tijela i da sa prednjim nogama zahvaca isto toliki prostor ispred sebe, a da se pritom linija leda bitno ne mijenja. Kad je odnos visine i duzine pravilan i kada je duzina kostiju u odgovarajucem razmjeru, pas ima dugacak i nizak korak sto stvara utisak da pas bez ikakvog naprezanja ide naprijed. Ako je glava naprijed isturena, a rep malo uzdignut, onda se pri ravnomjernom i mirnom kasu ima utisak da, pocevsi od vrhova usiju pa putem vrata, leda, sve do vrha repa, postoji blago zatalasana linija.

ODLIKE KARAKTERA
Karakteristicna svojstva cistokrvnog njemackog ovcara su: cvrstina nerva, pazljivost, iskrenost, budnost, vjernost, nepodmitljivost, kao i srcanost, borbenost i ostrina. Ova svojstva cine da je on vrlo pogodan za svaku upotrebu, a narocito se upotrebljava kao pas cuvar, pratilac, pas za zastitu i kao pas strazar.

GLAVA
Odgovara veličini tijela, ne treba biti teška; opči utisak da je glava suha, umjereno široka između ušiju.

ČELO
Sprijeda i sa strane gledano, celo je malo zaobljeno, brazde na sredini ili je slabo oznacena.

OBRAZI
Obrati su lagano zaobljeni sa strane i nisu izboceni.

GORNJI DIO GLAVE
Odozgo gledano glava se od usiju ka nosu postepeno i ravnomjerno suzava, sa kosim ali ne ostro izrazenim stopom i zavrsava se dugackom i suhom njuskom u obliku klina.

NJUŠKA
Njuška je snazna.

USNE
Usne (labrnje) su zategnute, suhe i pripijene.

NOSNIK
Nosnik je prav i gotovo usporedan sa produzenom linijom cela.

ZUBI
Zubi su vrlo snazni; skarasti sjekutici ostro prelaze jedan preko drugog, ali to nije podgrizac a jos manje predgrizac.

UŠI
Srednje velicine, usi su, u osnovi, siroke, visoko nasadene, uspravno nosene, sa siljastim vrhovima, naprijed okrenute. Nepozeljne su klempave usi. Diskvalificiraju se psi sa odsjecenim i oborenim usima. Stencima i mladim psima usi ponekad vise do cetvrtog ili sestog mjeseca, a katkad i duze.

OČI
Srednje velicine, oci su bademastog oblika. Malo koso postavljene, ali nisu "buljave". Boja ociju, po mogucnosti je tamna. Izraz ociju je zivahan i "pametan".

VRAT
Snazan sa dobro razvijenim misiima, srednje duzine, bez podgusnjaka (fanona). Kad je pas uznemiren vrat je uspravan, inace je ravno nosen.

TRUP
Grudi duboke, ali ne pretjerano siroke. Rebra nisu ni ravna ni bacvasto zaobljena. Trbuh umjereno pribran. Leda, ukljucujuci i slabinski dio, ravna i snazna, ne pretjerano dugacka izmedu grebena i sapi. Duzina trupa treba da bude veca od visine grebena. Odbacuju se kvadraticni i visokonogi psi. Slabinski dio leda je sirok i snazan, a sapi su duge i blago se spustaju.

REP
Kitnjasto cetkast, dopire do skocnog zgloba i katkad je pri vrhu u stranu zavrnut, iako je to nepozeljno. Kad pas miruje, rep u blagom luku vidi nadolje, a kad je pas uznemiren ili kad se krece, jace savijen i podignut. Rep ne smije da bude ni pravo niti malo zakovrnuto iznad leda nosen. Umjetno prikrasen rep odbacuje se.

PREDNJE NOGE
Plecke dugacke i kosa postavljene, ravne i nisu naprijed postavljene. Nadlaktica se spaja s pleckom pod gotovo pravim kutom i mora biti kao i plecka, dobro snabdjevena misicima. Podlaktica je, gledano sa svih strana, prava. Veze su cvrste, ali ne previse krute. Laktovi nisu ni istureni niti priljubljeni.

ZADNJE NOGE
Butine siroke, sa snaznim misicima. Butnjace prilicno dugacke i sa strane gledane koso su postavljene prema odgovarajucoj dugackoj goljenici. Skocni zglob, kao i zadnje dosaplje, snazni i cvrsti.

ŠAPE
Okrugle, kratke, stisnute i zaobljene. Tabani vrlo tvrdi. Nokti kratki i snazni, u vecini slucajeva tamne boje. Ponekad se javljaju zaperci na zadnjim nogama. Posto zaperci vecinom prouzrokuju raskrecen - sirok hod, a mogu da dovedu i do ozljede nogu, treba ih odmah po rodenju otkloniti.

BOJA
Crna, željezno siva, pepeljasto siva; mogu biti jednobojni ili sa pravilnim smeđim, žutim i sivo bijelim oznakama, a također i sa crnim plaštem; tamno osjenjeni (crna osjenjenja na sivoj i svijetlomrkoj osnovi sa odgovarajučim svjetlijim oznakama) tzv. boja vuka ili prastara boja divljeg psa. Dozvoljene su male bijele oznake na grudima. Poddlaka je, osim u crnih pasa, uvijek svjetlije boje. Konačna boja štenca može se utvrditi tek pošto izbije pokrovna dlaka.

DLAKA
a) KRATKE OŠTRE DLAKE - (netochaarige) njemački ovčarski pas: pokrovna dlaka je prava da bude, po mogučnosti gusta. Svaka pojedina dlaka je prava, oštra i dobro polegla. Glava i unutrašnja strana ušiju, prednji dijelovi nogu, šape i prsti obrasli su kratkom, a vrat je obrastao dugom i guščom dlakom. Na zadnjoj strani prednjih i zadnjih nogu sve do došaplja ili skočnog zgloba dlaka je duža i stvara zastavice umjerene dužine. Dužina dlake je različita, a zbog različite dužine nailazimo na veliki broj varijanti. Pretjerano kratka, dlaka kao i krtice ocjenjuju se kao mana.
b) DUGO-OŠTRODLAKI - (langstockhaarige) njemački ovčarski pas: dlaka je duža, nije uvijek prava, oštra i ne prileže potpuno uz tijelo. Naročito na unutrašnjoj strani ušiju, iza ušiju, na zadnjoj strani goljenice, a najviše u predjelu slabina dlaka je znatno duža i stvara , ponekad, pramenove na ušima i zastavice počevši od laktova do došaplja. Zastavice na butinama su dugačke i guste. Rep je kitnjast sa lakom perjanicom. Nepoželjna je dugačka i oštra dlaka, pošto nije tako otporna na nevrijeme kao normalna oštra dlaka; ali se u slučaju da je podlaka dovoljno gusta, pas ipak ostavlja za rasplod.
c) DUGODLAKI - (langhaarige) njemacki ovcarski pas: dlaka je znatno duza nego u dugo-ostrodlakog psa i uglavnom stvara razdjeljak na ledima. Podlaka postoji samo u predjelu slabinskog dijela leda ili uopče ne postoji. često se u dugodlakih njemačkih ovčarskih pasa nailazi na uzane grudi ili na uzanu i izduženu građu njuške. Pošto je otpornost na nevrijeme, kao i upotrebljivost dugodlakih ovčarskih pasa znatno umanjena ne treba ih upotrebljavati za rasplod.

MANE
Svaki nedostatak koji utjece na upotrebu, izdrzljivost i radnu sposobnost, narocito obiljezja koja ne odgovaraju pasmini i prirodi ovcarskih pasa kao sto su: nezainteresiranost, nervozan temperament, ili razdrazljivost, plasljivost, mono ili kriptorhizam, iskljucuju psa sa ocjenjivanja. Iz rasploda iskljucuju sljedece mane: nedostatak zivotne snage i volje za radom, njezna ili limfaticna konstitucija, slaba izgradenost, izrazita izbledjelost boja. Albino psi (tj. albino pas sa potpunim nedostatkom pigmenta, kao na primjer crvena sluzokoza nosne pecurke, itd.). Zatim, veca odstupanja od velicine (preveliki ili premali), slabasni psi, pretjerano visok ili kratak u opcem izgledu; pretjerano laka i teska grada; meka leda; stubast stav nogu, kao i svi ostali nedostaci koji utjecu na izdasnost i izdrzljivost hoda; zatim pretjerano kratka, zatupasta, pretjerano slaba, siljasta ili izduzena njuska, a nedovoljno snazna; podgrizac li predgrizac, ili ostali nedostaci kao narocito slabi ili osteceni zubi. I na kraju, pretjerano meka, kratka ili pretjerano dugacka dlaka, ili nedostatak podlake; oborene ili stalno lose nosene usi; zakovrnut, uvijen ili lose nosen rep; odsjecene usi i rep; uroden kratak rep.
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

kRATKODLAKI NJEMAČKI OVČAR

Njemački ovčarDeutscher Schaferhund (Njemačka)Ovu pasminu pasa karakterizira hrabrost, vjernost gospodaru te tolerancija prema drugim životinjama.

Vesele je naravi te dobar prijatelj djeci.

Zahvaljujući inteligenciji i visokim moralnim osobinama je korišten kao vojnički pas, za spašavanje, vođenje slijepih, te u policiji jer slijedi tragove stare i nekoliko dana.

U ulozi psa čuvara potpuno razvija svoje reflekse i munjevito napada.

U svakoj će situaciji s mnogo volje izvršavati svoj zadatak.

Mužjaci ove pasmine narastu do visine od 60-65 cm, ženke 55-60 cm. Težina je 35-40 kg.

Tijelo je snažno i mišićavo .

Dlaka je gusta, ravna, tvrda i čvrsto prijanja uz tijelo, boje crne, čeličnosive, pepeljasto sive, jednobojne ili žute sa crnim plaštom.

Štenad koja raste u slabo osvijetljenoj prostoriji može oboljeti od rahitisa. Stoga prvih 6-7 mjeseci hrani treba dodavati kalcij i vitamine.
Njemački ovčar – je pas namijenjen isključivo za mentalni i fizički rad. Zbog svoje veoma razvijene inteligencije ,koristi se za radnje koje prosječni psi ne mogu da izvrše. Koriste se za odbranu najvišeg stepena inteligencije ,koja podrazumijeva konstantan rad mozga. Za razliku od Graničarskog ovčara ,nije toliko inteligentan ,ali ima jaču strukturu tijela. Živi u dvorištu ,ali se prilično dobro može priviknuti na kuću ako ima pristup dvorištu. Odani su ,ali trebaju nešto čvršću ruku. Izrastu u velike pse ,pa ih treba odgajati od samog početka. Ne trebate biti grubi ,ali kod prestupa kao što su griženje ili naskakivanje treba postupiti oštrije. Nikome neće biti drago kada mu pas od otprilike 70 cm skoči na prsa i ugrize ga. Ne mora to biti jak ugriz ,ali pas će biti prijavljen. Iako je na lošem ,glasu ,njemački ovčar je izuzetno inteligentan i dobroćudan pas. Obično ima crni plašt i nešto svjetliju smeđu boju na prsima ,nogama i sapima. Rep je dug ,i treba doseći barem do skočnog zgloba. Njuška mu je špicasta ,kod ženki je to nešto manje izraženo. Skladan odnos mora da bude između glave i leđne linije. Sklon je displaziji.
Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us
Ivana.....
Ivana.....

Broj postova : 44
Age : 27
Registration date : 18.03.2008

[Vrh] Go down

Njemački ovčar Empty Re: Njemački ovčar

Postaj  Diva sri oľu 19, 2008 11:03 pm

meni su ljepši dugodlaki
Diva
Diva
Moderator
Moderator

Broj postova : 553
Location : prozorje, dugo selo
Registration date : 20.11.2007

http://flatteri.blog.hr

[Vrh] Go down

Njemački ovčar Empty Re: Njemački ovčar

Postaj  Ivana..... sri oľu 19, 2008 11:29 pm

I meni,...
Nekako mi izgledqaju bebastije,a ovi su mi vise ozbiljni..
Ali i jedni i drugi su mi lijepi:flower:
Ivana.....
Ivana.....

Broj postova : 44
Age : 27
Registration date : 18.03.2008

[Vrh] Go down

Njemački ovčar Empty Re: Njemački ovčar

Postaj  kana čet oľu 20, 2008 2:17 pm

Meni su također i jedni i drugi lijepi! ja sam imala jednog kratkodlakok,bio je prekrasan...
kana
kana
Moderator
Moderator

Broj postova : 238
Age : 28
Location : Samobor
Registration date : 05.12.2007

http://psizauvijek.blog.hr

[Vrh] Go down

Njemački ovčar Empty Re: Njemački ovčar

Postaj  Sponsored content


Sponsored content


[Vrh] Go down

[Vrh]

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Ne moľeą odgovarati na postove.